Portofoon koopwijzer 2017 / 2018
Mobiele telefoons zijn ons dagelijks leven binnen gekomen, of dit nu op professioneel of persoonlijk gebied is, onmogelijk kunnen we nog zonder. Desondanks wordt de portofoon nog steeds gebruikt. Daarom hebben we dit fenomeen bestudeerd en geprobeerd te begrijpen waarom portofoons een onmisbaar hulpmiddel blijven voor talloze beroepen en door een groot aantal individuen in hun vrije tijd worden gebruikt.
Hoe is de portofoon ontstaan?
Laten we een beetje teruggaan in de geschiedenis van draagbare zendontvangers.
Het begon allemaal in de 19e eeuw toen Heinrich Hertz ontdekte dat het mogelijk was om golven door de lucht te zenden en te ontvangen. Zo werden radiofrequenties geboren die nu Hertz worden genoemd ter ere van de Duitse fysicus.
Later is het de beurt aan de Zweedse ingenieur Ernst Alexanderson, om de technologie verder te ontwikkelen door een hoogfrequente generator te ontwikkelen, die gebruikers de mogelijkheid biedt om het geluid van hun stem via de ether uit te zenden.
Vanaf 1912 grepen zeilers en navigators deze technologie aan, om hun boten ermee uit te rusten en zo ten allen tijde met het vasteland te kunnen communiceren. De allereerste echte draagbare transceiver is een uitvinding van de Australische William Downie die politievoertuigen uitrustte met deze technologie.
Bijna 50 jaar later zijn portofoons een integraal onderdeel van onze samenleving geworden. Gemakkelijker in gebruik en goedkoper dan mobiele communicatie, ze zijn zoals gezegd een economisch alternatief voor de mobiele telefoon, omdat ze gezien hun specifieke kenmerken zeer verschillende en niet-realiseerbare missies met een GSM vervullen.
Hoe werkt een portofoon ?
De basisbediening van een portofoon is heel eenvoudig: u stelt twee of meer portofoons in op hetzelfde kanaal en met een druk op de knop communiceren en u bent verbonden met alle apparaten binnen het bereik (welke op dit kanaal zijn ingesteld). U laat de knop los en kunt vervolgens het antwoord van alle andere apparaten ontvangen.
7 voordelen van portofoons vergeleken bij GSM's
-
COMMUNICATIE IS GRATIS in de PMR446-frequentie
Communicatie is gelijktijdig: met één druk op de knop kunt u tegelijkertijd MET MEERDERE MENSEN COMMUNICEREN
GESPREKKEN ZIJN INSTANT (geen nummer te kiezen en in veel situaties is dit reactievermogen van het grootste belang: veiligheid, bouwplaatsen, kantoorgebouw, in de bergen, enz ...)
De portofoons zijn niet afhankelijk van antennes van mobiele operators en stellen u in staat om OVERAL bereik te hebben zolang u in de emissiezone van de andere apparaten blijft (van 2 tot + enkele tientallen km)
Portofoons laten "vijftonige" of recentere technologieën toe om ELEKTRISCHE APPARATEN OP AFSTAND TE ACTIVEREN (openen van de deur, sirenetrip, enz.).
De vele beschikbare accessoires maken hun gebruik geschikt voor elke activiteit (HANDSFREE, externe microfoons, kraanpedalen, laryngophones ...)
Ten slotte voldoen sommige modellen aan de hoogste veiligheidsnormen, WEERSTAND, AFDICHTING, AUTONOMIE en laten daarom een zeer intensief gebruik toe.
Wat zijn de verschillende soorten portofoons?
- Vrijetijd portofoons
-
Deze portofoons met een vermogen van 0,5 watt werken op de vrije PMR446 frequentie. Ze vertegenwoordigen de populairste modellen en kunnen door iedereen, overal in Europa worden gebruikt. Deze PMR446 portofoons breiden uit op 8 frequenties, van 446.000 Mhz tot 446.100 Mhz , in een stap van 12,5 kHz.
De semiprofessionele en vrijetijdsmodellen zijn ontworpen voor incidenteel gebruik en laten zich in redelijk goede modellen tegen lage kosten uitrusten.
Het bereik van portofoons is 80 tot 200 meter in de stad en kan oplopen tot 800 meter tot 1 km in een vlakke omgeving.
De beste producten van hiervan zijn momenteel de G7 pro, G9 en G10 midland portofoons, evenals het motorola xt180 pack portofoons. De midland ct890 is bijzonder omdat deze functioneert in UHF en VHF waardoor de gebruikers van een groter bereik profiteren.
-
Bekijk de beste portofoons geschikt voor het grote publiek en vrije tijd
- Professionele portofoons
-
Ze werken op de vrije PMR446 frequentie en op 0,5 watt, maar ze kunnen ook werken tot een vermogen van 5 W in de exportversie. Met deze modellen kunt u profiteren van een robuuste hardware (overeenkomstig met de IP54- tot en met de IP67-beschermingsnormen), van bepaalde functies (autonomie, waterdichtheid, oortelefoons, microfoons, enz.) Ze beschikken over een groter bereik dankzij de antennes waarmee ze zijn uitgerust.
Professionele modellen zijn ontworpen voor intensief gebruik in moeilijke omgevingen.
De beste producten in dit assortiment zijn de Hytera portofoons 446s, 620 en 610, de PD 605, evenals de bestverkopende Europese bestseller van Motorola, de XT420, liever een versie met een display, kijk dan eens naar de Motorola xt460
Bekijk de beste vergunningsvrije portofoons hier
- Professionele portofoons met vergunning
-
Met deze portofoons kunt u communiceren op een gereserveerde frequentie in UHF of in VHF. Deze frequentie wordt door het agentschap telecom exclusief aan de gebruiker toegekend. Voor het opzetten van openbare of particuliere netwerken bent u onderworpen aan de betaling van een jaarlijkse vergoeding.
Ze zijn veel krachtiger dan ongelicenseerde portofoons die meestal werken in 0,5 watt, de portofoons met vergunning, kunnen volgens de gebruikte frequentie tot 5 W uitstoten en bieden dus een veel groter bereik en veilige communicatie op een frequentie die is toegewezen aan de gebruikers. Het gebruik van portofoons met vergunning maakt het mogelijk om relaisstations toe te voegen. Deze stations hebben een ontvangstbereik van maximaal enkele kilometers of tientallen kilometers in het geval van radionetwerken.
De ideale oplossing voor professionals, portofoons met vergunning zijn economisch en uiterst efficiënt.
Let op het toenemend aantal digitale portofoons, ook wel DMR genoemd, die veel voordelen bieden op het gebied van gebruik (externe activering van de radio, volledig luisteren, tekstberichten, enz.)
-
Bekijk hier de beste portofoons met vergunning
Wat is het bereik van een portofoon?
Om u te helpen bij uw keuze, gezien dat de geadverteerde bereiken zeer theoretisch. Hebben wij alle portofoons op de site geclassificeerd volgens het TEST BEREIK in echte omstandigheden.
De beoordelingen variëren van 1 tot 5 sterren, 1 ★ komt overeen met een gemiddeld bereik van enkele tientallen meters, 5 ★★★★★ komt overeen met +/- 4km of een dekking over meerdere verdiepingen van een gebouw.
De afgelegde afstand wordt meestal aangegeven op de doos van het artikel (en in de kenmerken gegeven door de fabrikanten), maar hoe realistisch zijn deze gegevens?
Het door de fabrikanten aangekondigde bereik is gebaseerd op transmissies in optimale omstandigheden (hierbij staat er geen obstakel tussen u en uw gesprekspartner, is het de juiste hoogte en is het goed weer).
De feitelijke omstandigheden zijn over het algemeen niet altijd optimaal. Als gevolg hiervan is het bereik van portofoons aanzienlijk lager dan het aanvankelijk aangekondigde maximale bereik.
Dus wat is realistisch? Wat wordt aangekondigd in termen van optimale bereikcapaciteit is in 90% van de situaties niet zoals aangegeven (denk aan activiteiten op bebost of heuvelachtig terrein). Deze radio's hebben een bereik van ongeveer 1 km, let op dit bereik is minder voor portofoons.
Vermogen 0,5 watt, 3 watt, 5 watt en "export": pas op voor onjuiste informatie
Let erop, dat in België alleen portofoons met een vermogen van 0,5 watt mogen worden gebruikt zonder vergunning. Vaak maken modellen met een boost of "export" van 3 watt en 5 watt weinig tot geen verschil, want zelfs wanneer u veel bereik hebt in een volledig vrij veld, zodra er een obstakel verschijnt, is het de kwaliteit van uw antenne die het verschil zal maken. Bovendien zorgt de export van het niet origineel voor batterijen welke de compatibele circuits niet ondersteunen.
Resultaat: een portofoon met 70% minder batterij, een aanzienlijk kortere levensduur en een uitsluiting van de fabrieksgarantie (die op deze zogenaamde gespecialiseerde sites nooit kan worden gegarandeerd). De belangrijkste reparaties kosten na het bestellen op Chinese sites vaak meer dan de aankoopprijs. Laten we tenslotte toevoegen dat deze producten zeer gemakkelijk te detecteren zijn, de boete hiervoor kan oplopen tot €10 000 exclusief de inbeslagname van het materiaal.
Veel factoren kunnen de bereikprestaties van portofoons verminderen:
- Topografie (heuvels, diepe kloven, hoogtes, ...)
- Het weer (wolken, onweersbuien, regen ...)
- Elektromagnetische interferentie (bliksem)
- Belemmeringen (dichte bossen ...)
- Grote metalen oppervlakken (in een voertuig is het bereik meestal minder dan 1,5 km)
Het menselijk lichaam (dat compact is en veelal uit water bestaat) kan ook radiogolven blokkeren. U kunt de ontvangst en inkomende signalen verbeteren door de radio vast te maken aan uw rugzak in plaats van op aan uw riem.
De mogelijke oorzaken van radio-interferentie zijn net zo willekeurig als de natuur zelf. De resultaten met betrekking tot de emissiecapaciteit kunnen variëren. Hoewel bossen grote obstakels kunnen vormen voor radiosignalen, zijn verspreide bomen en struiken vaak niet zo storend voor deze signalen. Dus zelfs in bos of heuvelachtig landschap zijn portofoons over het algemeen effectief voor korte afstand signaaloverdracht.
Het grote voordeel van krachtige 5W-portofoons is hun vermogen om gebieden te bedekken waar de frequenties moeilijk kunnen worden uitgestraald (achter bergen of gebouwen), die zich vaak op de frequentielijn van de gebruiker bevinden. Hun hogere vermogen heeft de neiging om de algehele kwaliteit van het signaal te verbeteren.
Ook kunnen degenen die hun portofoon gebruiken in relatief kleine gebieden, zoals een skioord, hun antwoord op hun behoefte vinden met de minder krachtige talkies (0,5 W).
Onder welke omstandigheden hebben portofoons een maximaal bereik?
-
Vanaf een hoog punt met een neerwaarts signaal (hoe hoger, hoe beter het bereik),
Bij voorkeur op vlak land (vallei, vlakte) met minimale begroeiing
Voorbeeld:
Een groot meer met nabijgelegen heuvels - een context waarin portofoons vaak worden getest. Tijdens deze tests kunnen drie (of meer) portofoons rond het meer worden ingezet:
1. Op een boot
2. Aan de rand van het meer
3. Op een heuvel, enkele honderden meters hoog
Afhankelijk van het gebruikte type portofoon, kan de gebruiker op de boot en de gebruiker op het meer communiceren op een afstand van 2 km tot 4 km. De gebruiker op de heuvel en de gebruiker op de boot hebben de mogelijkheid om de maximale limieten van de zendontvanger bereiken (als het meer breed genoeg is en geen enkel element interfereert).
Vanaf een hoog punt op een heuvel in de buurt van een bevolkte plaats (een vallei beneden), kun je mensen horen praten op elk kanaal. In een ideale topografische situatie als deze, zou een 0,5 W portofoon een signaal kunnen sturen tot 4 km, of zelfs meer.
Uiteindelijk is de belangrijkste regel voor het optimaliseren van de dekking in onbelemmerde gebieden. Hoe hoger je bent, hoe groter de afgelegde afstand. Hoog boven een vlak terrein staan kan een groot voordeel zijn om het bereik van uw portofoon te maximaliseren.
Zie de top 5 portofoons voor de jacht
Complementaire functies
-
Grootte en gewicht: zorg ervoor dat u bij het kopen rekening houdt met de maat, vorm en gewicht, vooral als u van plan bent om de portofoon in een rugzak te bewaren. Als u een skiër of een wandelaar bent, kies dan voor een ergonomisch gevormd product dat u met handschoenen kunt besturen.
-
Oproep- en vibratorfuncties: Vooraf gedefinieerde beltonen kunnen de tussenkomst van uw groepsleden signaleren voordat u begint te spreken. U kunt ook modellen kiezen die trillen in plaats van piepen.
-
Scanfunctie: Navigeer door de kanalen om het kanaal te vinden welke door uw groep wordt gebruikt. Deze functie wordt ook gebruikt om een "gratis" kanaal te vinden, zodat u en uw groep het snel kunnen gebruiken.
-
Keypad Lock: vergrendelt de instellingen om onbedoelde wijzigingen tijdens uw activiteiten te voorkomen..
-
VOX-functie: Met de spraakgestuurde functie (of "VOX") kunt u automatisch zenden wanneer u spreekt, zodat u handsfree kunt communiceren. ATV-enthousiastelingen en skiërs vinden het bijvoorbeeld handig direct te kunnen spreken.
-
Hoofdtelefoonaansluiting: aansluiting voor externe microfoons, oordopjes, laryngophones voor hands-free functionaliteit. Ideaal voor beveiligingsprofessionals.
-
Batterijen: de meeste portofoons werken op oplaadbare NiMH-batterijen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het zendvermogen, hoe sneller de batterij leeg raakt. Kies voor modellen met batterijbesparingsmodus, deze modus wordt na een bepaalde periode zonder communicatie geactiveerd.
Kom meer te weten op de site van het agentschap telecom