Hoe gebruik ik een Digibord ?
Een digibord of smart board is een uiterst handige tool dat meer en meer in het onderwijs en in het bedrijfsleven gebruikt word. Dit type beeldschermen bestaan in verschillende vormen en maten. Ze vervangen de oude paberboards en schoolborden en in sommige gevallen zelfs conferencing systemen . Heeft u onlangs een digibord aangeschaft of overweegt u er eentje aan te schaffen voor uw school of vergaderzaal? Deze gids zal u op gang helpen met de belangrijkste functies en de eerste stappen na aankoop.
Wat zijn de belangrijkste functies van een digibord?
Zoals hierboven aangegeven bestaan dit type beeldschermen in alle vormen en maten, maar hierbij de meest voorkomende en belangrijkste functies:
De Paperboard functie
Zoals de naam het aangeeft dient deze functie voornamelijk om aantekeningen te maken, te brainstormen en ter vervanging van het klassieke schoolbord voor de leerkracht. U kan simpelweg op het wit blad beginnen tekenen en schrijven, maar u kan eveneens een template aanmaken of bovenop foto's of documenten aantekeningen maken. Ook is deze modus héél handig voor grafische sectoren, content creation en de artistieke sector. Nagenoeg alle smart boards hebben een paperboard-modus. U kan uw creativiteit helemaal zijn gang laten gaan met honderden verschillende kleuren, pentypes en soms zelfs een penseelmodus!
Ingebouwde webbrowser en Office compatibiliteit
Tijdens uw vergadering snel een webpagina tonen? Dan gebruikt u simpelweg de geïntegreerde webbrowser. Een Microsoft Office document openen zonder dat u daarvoor uw PC nodig heeft? Alle digiborden ondersteunen deze functies. Zowel in de vergaderzaal als in het klaslokaal kunnen deze zaken heel goed van pas komen. U kan zelfs een Office document openen dat u op de lokale (SMB) server of in de Cloud heeft opgeslagen. Op die manier kan u een Powerpoint presentatie rechtstreeks van op het scherm starten of een spreadsheet tonen in de vergaderzaal.
Draadloos casten
Alle digiborden die u op onze website kan vinden ondersteunen draadloos casten. Dit is mogelijk via de bestaande protocollen: Miracast (Windows), Chromecast (Chrome OS & Android), Airplay (IOS & MacOS). Doordat u nagenoeg vanop eender welk connected device draadloos kan presenteren heeft u bijgevolg geen HDMI kabel meer nodig. Hierdoor blijft de vergaderzaal netjes opgeruimd en hoeft u niet bij het begin van elke meeting de nodige kabels aan te sluiten.
Sommige native protocollen die hierboven beschreven staan hebben extra functies. Met Miracast (en in sommige gevallen Chromecast) kan u niet alleen draadloos casten, u kan eveneens uw PC bedienen met het touchscreen van het digibord. Zo hoeft u niet meer telkens heen- en weer te lopen tijdens een presentatie om van slide te wisselen. Deze functie wordt "Touch Feedback" genoemd.
Geïntegreerd conferencing systeem
Sommige digiborden hebben een geïntegreerd video conference systeem. Zo kan u het smart board gebruiken voor alle functies die hierboven beschreven staan en kan u vervolgens ook hybride vergaderen via de ingebouwde camera en microfoons. Dit type smart boards kunnen in 2 categoriën opgedeeld worden: BYOD of stand-alone.
Met een BYOD-scherm heeft u nog steeds uw PC nodig om een conference te starten. Dit kan door uw PC te verbinden met behulp van een USB-C kabel (meegeleverd) met het digibord. Op het moment dat uw PC met het digibord verboden is, wordt de content van uw PC zichtbaar op het scherm en krijgt u toegang tot de camera, luidsprekers en microfoons. Ten slotte volstaat het om de meeting te starten op het conference platform naar keuze.
Een stand-alone digibord met video conference werkt autonoom en dus zonder PC. U koppelt het scherm aan uw MS Teams, Zoom of Google Meet account en vervolgens kan u zonder PC de vergadering in één klik starten. U kan deelnemers uitnodigen, de bedrijfscalender en dus alle meetings van het bedrijf zien, interne berichten sturen naar collega's of de vergaderzaal van op afstand reserveren. Dit type digiborden zijn perfect voor een bedrijf dat meestal met hetzelfde conferencing platform werkt. Opgelet: voor dit type heeft u een betalende Rooms licentie nodig voor Teams, Zoom of Google Meet.
Geïntegreerde OPS PC?
De meeste digiborden hebben wat we noemen een OPS-slot. Dit is een "lade" voorzien om een PC in het digibord in te bouwen. Een OPS is een volledig functionele Windows PC. Dit type computer heeft een universeel formaat en hierdoor past nagenoeg eender welke OPS PC in eender welke OPS Slot.
Als u kiest voor een OPS computer beschikt u over een volledig functionnele Windows PC die u via het smart board kan bedienen. De OPS PC kan u bedienen via het touchscreen van het digibord of via een (draadloos) toetsenbord en muis. Een OPS PC is een goede keuze als u een meer compleet besturingssysteem zoekt voor uw Digibord. Windows is voor meeste mensen een vertrouwde omgeving en een OPS PC heeft meestal een grotere opslag en meer RAM-geheugen voor intensievere taken.
Advies nodig?
Twijfelt u nog over het type digibord dat u nodig heeft? Onze experts krijgen wekelijks vormingen en trainingen van fabrikanten. Hierdoor hebben ze een uitstekende productkennis. Ze zijn telefonisch bereikbaar op weekdagen van 9 tot 17u op 02 273 04 61