vhf marine
Aan de slag met een VHF Marine: vaste of draagbare, essentiële kanalen
Zie de radio's VHF Marine
De VHF marifoon is een essentieel hulpmiddel voor de veiligheid op zee. Of u nu een amateur of een professionele zeiler bent, het onder de knie krijgen van het gebruik van een VHF is essentieel.
Het maakt communicatie met autoriteiten en andere schepen mogelijk en zelfs het ontvangen van realtime weersinformatie.
Dit apparaat kan letterlijk levens redden in geval van nood . Maar om het goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk om de functies, de juiste kanalen en goede communicatiepraktijken te kennen.
Hier zijn onze tips voor het aan de slag gaan met een VHF marine, ongeacht of het een vast of draagbaar model is.

Wat is een VHF marine en waarom zou je er een moeten hebben?
De VHF (Very High Frequency) is een radiocommunicatieapparaat dat kan zenden en ontvangen op frequenties van 30 tot 300 MHz.
Misvatting: " Ik heb een smartphone, ik heb hem niet nodig" - In tegenstelling tot mobiele telefoons, die afhankelijk zijn van netwerkdekking Vaak beperkt op zee, biedt VHF betrouwbare en snelle communicatie in maritieme gebieden met aanzienlijke reikwijdtes van 6 tot 30 zeemijl (tot 55 km)
Het is essentieel op elk type boot , omdat u hiermee essentiële informatie van havenautoriteiten kunt verkrijgen, met andere schepen kunt communiceren om manoeuvres te coördineren of toegang hebt tot regelmatig uitgezonden maritieme weerberichten.
Houd er rekening mee dat autoriteiten bepaalde kanalen, zoals kanaal 16, in de gaten houden voor noodoproepen. Het is dus van groot belang dat u weet hoe u dit hulpmiddel correct gebruikt.

gebruik
Hoe gebruik je een VHF marine effectief?
Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, raden wij u aan de handleiding van uw VHF zorgvuldig te lezen, zodat u alle functies begrijpt. Maak uzelf vertrouwd met het apparaat voordat u de zee op gaat en voer tests uit om de goede werking ervan te verifiëren. In geval van nood bent u beter voorbereid om snel en adequaat te reageren.
Houd er rekening mee dat de VHF Navy een half-duplex communicatiemodus gebruikt, wat betekent dat het niet mogelijk is om tegelijkertijd te praten en te luisteren. Houd tijdens het communiceren de PTT-knop (Push-to-Talk) ingedrukt en laat deze los om te luisteren naar het antwoord. Leer hoe u de procedures voor radiocommunicatie moet volgen. Zeg eerst de naam van het station waarmee u contact wilt opnemen en doe dat vervolgens met uw eigen identificatie.

MAAK EEN KEUZE
VHF vast of mobiel, met of zonder ASN: wat kies je?
Elk type marine VHF heeft specifieke voordelen, of het nu gaat om de veiligheid op zee, de communicatie tussen schepen of met maritieme autoriteiten. Deze apparatuur is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel watersporters als professionals.
twee is beter
Vaste #9152 radio's
Vaste VHF's bieden een beter bereik en zijn over het algemeen krachtiger, maar draagbare VHF's zijn uiterst praktisch voor manoeuvreren in een tender of in de buurt van de haven. Als uw boot bewoonbaar is, is het aan te raden om beide typen boten te hebben om in alle situaties optimale communicatie te garanderen.
Draagbare VHF radio's
Draagbare VHF's zijn ook ideaal voor korte trips en dankzij de lange batterijduur kunnen ze werken zonder dat ze op een stroombron hoeven te worden aangesloten. Hun reikwijdte is echter beperkter dan die van vaste modellen, waardoor ze eerder een aanvulling dan een vervanging zijn.

De ASN-functie: een troef voor de beveiliging
Alle vaste radio's sinds 2004 , en sommige draagbare modellen, zijn uitgerust met de ASN-functie (Digitale selectieve oproep). Met dit systeem kunnen geautomatiseerde digitale noodoproepen worden verzonden op kanaal 70, inclusief belangrijke informatie zoals de identificatiecode van het schip (MMSI) en de GPS-coördinaten. Dankzij het ASN kunnen hulpdiensten sneller en gerichter ingrijpen.
Met de ASN-functie kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met een andere boot, mits u het MMSI-nummer van die boot kent. Het is belangrijk om deze functie regelmatig te testen en ervoor te zorgen dat uw VHF correct is verbonden met een GPS om de effectiviteit ervan te maximaliseren.
juridisch kader
Regelgeving: Vergunningen en verplichtingen
Het gebruik van een vast of draagbaar marine VHF-vaartuig is aan strenge regels onderworpen. In Frankrijk is het verplicht om een CRR-licentie of -vergunning (Restricted Radiotelephone Operator Certificate) te hebben om het toestel legaal te kunnen gebruiken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de geldende regels en de gereserveerde kanalen te respecteren, zodat essentiële communicatie, met name die met betrekking tot de veiligheid op zee, niet wordt verstoord.
NAMELIJK
Kanalen om te kennen en hun gebruik
Noodkanaal (16)
Dit is het primaire noodkanaal (156,8 MHz) waarop alle radio's permanent stand-by moeten staan. Dit kanaal wordt gebruikt om noodoproepen en weeralarmen te versturen of om belangrijke berichten van CROSS (Regionale Operationele Surveillance- en Reddingscentra) te ontvangen. Zodra de noodsituatie of de eerste communicatie is opgelost, is het raadzaam om over te schakelen naar een ander kanaal, bijvoorbeeld 72 of 77, om het gesprek voort te zetten.
Weerkanalen (79/80)
Voor weerberichten kunt u naar deze kanalen luisteren. Deze kanalen zenden regelmatig informatie uit die van cruciaal belang is voor uw veiligheid op zee.
Havenkanalen (9 en 12)
Kanaal 9 wordt het meest gebruikt door havenmeesters om de bewegingen in de haven te regelen (parkeeraanvragen, vertrek uit de haven, enz.). Sommige havens gebruiken ook kanaal 12.
Communicatiekanalen tussen schepen (6, 8, 72, 77)
Deze kanalen zijn bedoeld voor communicatie tussen schepen die zich in hetzelfde geografische gebied bevinden. Ze zijn handig voor het coördineren van manoeuvres, het uitwisselen van informatie en het doorgeven van signalen tussen navigators.
Kanaal (70)
Dit kanaal is gereserveerd voor digitale noodoproepen via het DSC-systeem (Digital Selective Calling). Hiermee kunt u automatisch een noodsignaal versturen, inclusief de GPS-coördinaten van uw boot. Zo kunt u in noodgevallen reddingsoperaties uitvoeren.
